Seurastage kokosi Uudenmaan alueen aikuiset esiintyjät yhteen – suuren suosion saanut tapahtuma järjestetään toisen kerran syksyllä 2024

Viime vuoden marraskuussa Munkkivuoren nuorisotalolla Helsingissä nähtiin tekemisen riemua, kun kolme aikuisten esiintyvää ryhmää esittivät teoksiaan Seurastage-tapahtumassa. Esiintymässä nähtiin Välke (Seurasaaren kansantanssijoista), Lykky (Karjalan nuorista) ja Minkit (Jokupoo ry:stä). Tapahtumassa oli tarkoitus nähdä myös otteita kesäteatteriesityksestä Koskenniskan kesäteatterin (Pornaisten pohjoisesta Nuorisoseurasta) tarjoilemana, mutta tämän peruuntuessa, muotoutui tapahtuma tällä kertaa tanssipainotteiseksi. Lavalla nähtiin kansantanssia ja burleskia ja tunnelma oli katossa.

Maistiaisten joukossa oli sekä jo esitettyjä teoksia että ensikatsauksia vielä hioutuviin timantteihin. Tapahtuman tarkoituksena olikin, että ryhmät saavat tuoda jo valmiita teoksia, otteita teoksista sekä vielä hioutumassa olevia teoksiaan näytille muille esiintyville ryhmille.

Päivä koostui esityksistä ja ryhmien välisestä fasilitoidusta vertaispalautteesta kahvin ja kahvileipien äärellä. Hävikkiä minimoivan kahvileipätarjoilun tapahtumaan tarjosi K-Supermarket Munkki nuorisotalon naapurista.

Seurastagessa oli osallistujien mukaan lämmin ja iloinen tunnelma. Osallistumisen kynnys tuntui sopivan matalalta. Yhdeksi tapahtuman keskeisimmäksi anniksi nousi osallistujien mukaan vertaispalautteen antaminen ja saaminen ja hyvin ohjattu palautekeskustelu keräsi kiitosta osallistujilta.

Seurastage sai alkunsa Stadin Nuorisoseurojen johtokunnan aloitteesta koota aikuisten esiintyviä ryhmiä yhteiseen tapahtumaan kohtaamaan toisiaan. Nuorisoseuroissa on paljon taitoa ja osaamista ja Seurastagen tarkoitus onkin koota nuorisoseuralaisia yhteen osaamisen ja esiintymisen riemun äärelle.

Haastattelun antanut tapahtuman osallistuja Laura Hietala kuvassa toinen vasemmalta, taaempana olevassa rivissä.

Seurastageen osallistunut Laura Hietala Lykky-ryhmästä kertoo kokemuksesta:
Olen harrastanut Lykyssä nyt kymmenisen vuotta, liityin ryhmään ensimmäisen puolen vuoden jälkeen sen perustamisesta. En ole pysynyt laskuissa siinä, monessa esiintymisessä olen itse ollut mukana, mutta niitä on varmaan kertynyt useita kymmeniä minullekin, vaikken kaikissa olekaan ollut mukana.

Palautteen saaminen esiintymisestä, ainakaan näin laajassa mittakaavassa mitä Seurastagella tapahtui, oli itselleni uusi kokemus. Se oli mielestäni todella hedelmällistä ja avartavaa, ja herätti ajatuksia laajemmin sekä oman ryhmän että myös muiden ryhmien esityksistä.

Palautteen saaminen ja antaminen tuntui ensin hieman jännittävältä, mutta alkujännityksen jälkeen tulee mieleen pelkästään positiivisia ajatuksia. Kun antaa ja saa palautetta esityksestä, joka ei ole itselle entuudestaan tuttu, saa uusia näkökulmia teokseen. Vähän samalla tavalla kuin vaikka jotakin omaa tekstiä kirjoittaessa käy helposti niin, että sille omalle kirjoitukselle hieman ”sokeutuu”. Ja kun pyytää jotakuta muuta henkilöä lukemaan sen, saa taas tuoreita ajatuksia aiheesta.

Voisin ehdottomasti ja lämpimästi suositella Seurastagen kaltaista tapahtumaa ihan kaikille ryhmille. Jos haluaa kehittää vielä keskeneräistä esitystä, tai saada uusia näkökulmia jo valmiiseen teokseen.

Ensimmäisen Seurastagen osallistujat toivoivat, että tapahtumaa järjestettäisiin jatkossakin, joten pysyttehän kuulolla, sillä seuraava Seurastage järjestetään syksyllä 2024!

Seurastageen ovat tervetulleita hakemaan kaikki pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen Nuorisoseurojen esiintyvät aikuisten ryhmät.