Lofoottien kutsu kuului…

Jo ennen koronaa Jokupoo ry:n suunnitelmissa oli matka Lofooteille- asia siirtyi ja siirtyi, mutta heinäkuussa se vihdoin toteutui!

Torstaina 6.7. ryhmä matkaajia saapui Kemiin kuka milläkin kyydillä, suurin osa yöjunalla Tikkurilasta. Harmillisen sateisessa Kemissä meitä odotti YkkösMatkojen bussi, kuljettaja Raivo Raudsepp sekä opas Sirpa Laine. Sateen jatkuessa ajettiin Tornion ja Haaparannan kautta Narvikiin. Matkalla opas kertoi nähtävyyksistä, kävimme matkan varrella katsomassa Ruotsissa Kiirunan valtaisaa puukirkkoa, joka aiotaan v. 2025 siirtää yhtenä kappaleena paikaltaan kaivoksen tieltä.

Narvikissa aamu valkeni sateisena, sateessa matkasimme kohti Lofootteja. Varmaan jokaisen matkalaisen mieleen hiipi pelko, että sateessako olemme menossa tutustumaan upeisiin Lofoottien saariryhmiin, vuoriin ja vuonoihin. Hiljaisia olimme – yritimme kuitenkin – eikä vähiten opas – toinen toistamme innostaa ”kyllä se aurinko” -ajatuksella.

Ja mites´ sitten kävikään: lauantaina heräsimme auringon helottaessa siniseltä taivaalta. Saimme nähdä, miten upeaan vuorten ympäröimään kaupunkiin olimme tulleet. Ja aamupalalla saimme myös kokea, että Norjassa ollaan: tarjolla oli kalaa ja katkarapuja kukkurakaupalla. Ja kalaa meille tarjottiin jokaisessa ruokapaikassa yhtä poikkeusta luukuunottamatta, mutta silloin nautimmekin viikinkiaikaista lammasmuhennosta.

Ajomatkalla Lofoottien saariryhmän päästä päähän kuljettaja Raivo näytti ajotaitonsa: rauhallisesti hän kuljetti meitä isolla bussilla kapeilla ja mutkikkailla teillä, turvallisesti kohdattiin vastaantulijat tunneleissa ja mutkissa. Maisemat olivat upeat, aurinko kimmelsi meren pinnassa, turskat kuivuivat telineissä, polkupyöräilijöitä ajoi kapeilla reunustoilla, näimme turvekattoisia taloja… Olimme Norjassa – olimme Lofooteilla! Päivämatkan odotetuin kohokohta taisi ajomatkan loppupäässä olla uiminen Jäämeressä!!!

Sunnuntaina – vapaapäivänä – suurin osa osallistui katamaraanilla Trollfjordenin retkelle –pakko on sanoa, että jos tietä pitkin kulkiessa maisemat oli upeita, niin tämä matka avasi aivan uudet, ehkä vieläkin upeammat maisemat silmiemme eteen. Ja kaiken upean lisäksi ihan huippua oli nähdä merikotkien kaartelevan taivaalla, ja lokin ajavan uhmakkaasti isompansa pakoon!

Vapaapäivän aikana osa ryhmästämme tutustui Solvaerin kaupunkiin, osa kiipesi lähivuorelle, jossa on huipulla pukin sarviksi kutsutut kaksi töröä, joiden väli n. 1,5 m. Suurta rohkeutta ja kyseenalasta huvia on hypätä toiselta sarvelle toiselle – ja aina se ei ihan onnistu. Opas kertoi, että sarvivuorten alapuolella on hautausmaa.

Käsivarren kautta palasimme Suomeen. Näimme, kuinka uhkea Norjan maisema vaihtuu lempeämmäksi Suomeen tultaessa. Mallatunturin pyöreät laet ja Saanan kaareva selkä olivat ihan toisen luonteisia kuin Norjan terävähuippuinen vuoristo. Käsivarren maisemat ja tiellä vaeltavat porot ihastuttivat varsinkin pohjoisessa ensi kertaa matkaavia – hyttyset ehkä eivät aivan niinkään!

Majoituimme viimeiseksi yhteiseksi yöksi Kilpisjärvelle Lapland-hotelliin.  Rohkeimmat matkalaisistamme ruokailun jälkeen kiiruhtivat saunaan ja ennen kaikkea uimaan Kilpisjärveen – jotkut kävivät puolenyön aikaan ilman saunaakin, mm. ryhmämme kuopus 13 v. Vertailtiin Jäämeren ja Kilpisjärven vesien lämpötilaa, ja Jäämeri todettiin lämpimämmäksi! Tämän viimeisen yhteisen illan saimme viettää Kilpisjärven rannalla auringosta ja pohjoisen yöttömästä yöstä nauttien! Mieleenpainuva matka.

Ja nyt uutta miettimään, suunnitelmissa on mm. tulppaaniaikaan matka Hollantiin, teattereihin on varattu lippuja., 29.10. ohjelmallinen retki savusaunomaan ja nauttimaan muhkeasta saaristolaispöydästä sekä tarinoista hämärtyvässä illassa Herran Kukkarossa, mahdollinen ja hyvin todennäköinen tulee olemaan syyskaudella viikonloppumatka ajatuksella ”Tallinna toisin”. Kahteen harrasteryhmäämme olet myös tervetullut: GoldenAgeLadyClub ja Burleskityylinen tanssi. Tuossa vain osa tarjonnasta. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä jokupoo(at)elisanet.fi / www.jokupoo.fi

Tämän kirjoitti Jokupoo ry:n sihteeri Sinikka Putkonen