Alueellinen tanssiralli Orimattilassa 15.4.

Tanssiralli, Myllylän koulu, Orimattila

Lasten ja Nuorten tanssikatselmus 15.4.2023

Yleispalaute

Arviointiraati haluaa kiittää kaikkia tanssijoita, opettajia, ohjaajia, apuohjaajia sekä tanssijoiden huoltajia ja muita läheisiä, jotka elivät tänään hienosti katsomossa mukana kaikkien esitysten aikana. Tunnelma oli kannustava ja esiintyjät saivat uutta intoa ja iloa esityksiinsä taputusten aikana. Raati toivoo, että saadusta palautteesta on hyötyä ohjaajille ja palautetta voi työstää yhdessä ryhmän kanssa eteenpäin.

Nähdyt esitykset olivat hyvin harjoiteltuja ja ryhmille sopivia. Askelikkoja osattiin hyvin ja monipuolisesti. Askelikkojen ja vuorojen kohdalla raati toivoo, että ryhmä ottaisi kunnolla haltuun pienissä erissä askelikkosarjan tai vuoron, ennen kuin siirryttäisiin seuraavan elementin opetteluun. Raati toivoo ylävartalon ja käsien käyttöön vielä tarkkuutta, kokonaisvaltaisuutta ja napakkuutta. Kehon käyttö hallitusti lisää tanssin kokonaisvaltaisuutta ja lisää liikkeiden mielenkiintoa ja liikelaajuutta.  Erilaisia kuvioita nähtiin paljon ja osittain ne pysyivät hyvin muodossa ja keskellä esiintymislavaa. Ryhmien on hyvä harjoitella tansseja eri kokoisilla lavoilla, jotta kokonaisuus pysyy eheänä, eikä leviä liian laajalle alueelle lavalla.

Esiintymiseen ja lavalla olemiseen oli myös pystytty kiinnittämään huomioita. Katseiden suuntaamista kannattaa pohtia, mihin yhteinen katseen suunta suunnataan, millainen tunnelma tanssissa on. Edelleen kannustetaan ryhmää yhteisiin ilmaisuharjoituksiin sekä siihen, miten esiintyjän rooli säilyy koko esityksen ajan, erityisesti silloin, kun ollaan kasvot yleisöön päin. Lattiasta harvemmin löytyy vastaus 😊

Esityksissä nähdyt asukokonaisuudet olivat tarkkaan harkittuja, esityksiin sopivia ja selvästi esiintyjille mieluisia. Lavalla nähtiin upeita teemoihin sopivia asukokonaisuuksia. Kivasti oli käytetty myös rekvisiittaa esityksissä. Esityksiin toivotaan lisää tanssijoiden omaa laulua ja rytmiikkaa, sekä erilaista monipuolista äänenkäyttöä. Lapset voisivat enemmän tanssia oman laulun säestyksellä tallennetun musiikin sijaan. Samoin toivotaan, että lapset saisivat tanssia mahdollisimman paljon ilman ohjaajaa tai apuohjaajaa lavalla, jolloin vastuu vuorojen ja tanssien oppimisesta olisi oikeasti tanssijoilla. Ohjaajien on hyvä pohtia, milloin ryhmä on valmis itsenäiseen tanssiin.

Raati toivoo myös ohjaajia pohtimaan valittujen musiikkien tempoja. Valitaanko kiva musiikki, johon tehdään tanssi, vai etsitään ryhmälle tempollisesti sopivia tanssittavia tansseja.

Lisäksi toivotaan, että tanssijat muistavat aloitusten ja lopetusten merkityksen. Ohjaajilta toivotaan esityksiin selkeät aloitukset ja lopetukset, jolloin tanssijat tietävät, mitä tapahtuu missäkin vaiheessa.

Kaiken kaikkiaan kokonaisuudessaan nähtiin hienot 13 esitystä. Onnea kaikille ryhmille onnistuneesta päivästä, ja iloa tuleviin kevätkonsertteihin ja tanssin harjoitteluun yhdessä.

Arviointi ja sarjanimeäminen: Siiri Suoniemi, Salla Korja ja sihteerinä Pirita Laiho