Nuorisoseurayhteisö kantaa ja kasvattaa

Etelä-Suomen Nuorisoseurafoorumi kokosi ison joukon nuorisoseuralaisia lauantaina 9.3. Helsinkiin. Päivän aikana keskusteltiin niin nuorisoseuratoiminnan voimaannuttavasta vaikutuksesta, yhteisöllisyydestä kuin kestävistä valinnoista nuorisoseuratoiminnassa. Tilaisuudessa riitti naurua ja porinaa ryhmäkeskusteluissa. Tunnelmaa ei latistanut edes se, että ennakkoon varattu teatteriesitys Ilmaista rahaa, peruuntui päivän aikana.

Yhdessä todettiin, että tulevaisuuden mahdollisuuksia on yhteistyö eri toimijoiden välillä. Toisia arvostavassa yhteistyössä saadaan aikaan hyvinvointia omalle alueelle ja alueen seurat säilyvät elinvoimaisina. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät nuorisoseurantalot saadaan pidettyä kunnossa ja ne toimivat alueen kokoontumis- ja harrastuspaikkoina.

Yhteisöllisyyttä tulee edelleen korostaa ja tehdä näkyväksi sen hyvinvointivaikutuksia. Talkoita on kiva tehdä yhdessä ja talkooperinteen säilyttäminen on keskeistä! Ylisukupolvisuus nähtiin todellisena voimavarana. Nuorisoseuroissa kaikki voivat olla osana yhteisöä yhdenvertaisina. Nuorisoseuratoiminnassa löytää kavereita, tutustuu uusiin ihmisiin ja löytää vapaa-ajalle mielekästä tekemistä.

Lisäksi keskusteltiin myös rahoituksen haasteista ja nuorisoseurantalojen ylläpidon kustannuksista. Nuorisoseurat haluavat olla jatkossakin kaikille mahdollinen paikka harrastaa, jolloin on hyvä pohtia erilaisten rahoituspohjien laajentamista.

Todettiin, että nuorisoseurat ovat vastuullisia toimijoita. Seuroihin ostetaan vain tarpeesta ja usein sekä tavaroita että esiintymisvaatteita kierrätetään. Kokousasiakirjoissa on siirrytty sähköisiin järjestelmiin ja paperin tulostus on minimissä.

Seuraava Etelä-Suomen alueen nuorisoseurafoorumin järjestetään Lahdessa 2.11.2024 Tervetuloa mukaan!